Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Burni dani Stefanela: Gužva pred izlozima i OVS pred vratima

It’s a long story… Ali, prvog marta zvanično je objavljeno – ponovno se otvaraju butici italijanskog Stefanela! Objava je usledila nakon što je kompanija prošla ne baš sladak period restruktuiranja i prinudne uprave, i nakon što je početkom godine italijanska OVS grupa dobila zeleno svetlo i preuzela ovaj istorijski brend, njegove 23 radnje, sedište u mestu Ponte di Piave, arhivsku zbirku starih kolekcija i većinu zaposlenih.

Tako je modna budućnost ove poznate i voljene italijanske marke najverovatnije osigurana, i na prodajnim mestima, i ona digitalna. Ono što nas je u celoj priči malo rastužilo jeste saznanje da je tradicionalna radnja Stefanela, ušuškana pod velelepnim svodovima prestižne milanske Gallerie Vittorio Emanuele II, ipak ustupila mesto novim zakupcima i spustila roletne na svoja dugogodišnja tri izloga na Piazza Duomo 21.

Iako u velikim finansijskim problemima i pod prinudnom upravom, vodio je poslednje 2-3 godine Stefanel pravnu bitku sa gradom Milanom oko svojih izloga, i ostajao na svojoj poziciji i prošle godine, i pored toga što su, u međuvremenu, zakazivane, pa poništavane, pa opet organizovane, aukcije za izdavanje njegovog prodajnog prostora.

Na najlepšoj šoping adresi, koju zovu Salotto di Milano i koja povezuje Duomo i Milansku skalu, mogli su da se biraju i dalje kašmirski šalovi i rolke početkom prošle godine, iako je grad Milano još tokom 2019-te dodelio prvi od tri izloga francuskoj modnoj kući Longchamp. Na tadašnja pitanja upućena prodavačicama o tome kakva je situacija i da li se sele, zbunjeno su odgovarale da su i dalje tu i da još nema nikakvih promena. „Va tutto come sempre“, objašnjavale su.

A tekao je uveliko spor Stefanela i grada Milana oko zakupa tih 568 kvadrata i čuvena 3 izloga, na koje je Stefanel imao pravo od 2007. godine, a za koje je 2018. odbijen zahtev za obnavljanjem ugovora. U redu za prvoklasnu lokaciju već je čekao pomenuti Longchamp, koji je pobedio na javnoj aukciji održanoj tokom 2019.

Početna cena na tom javnom nadmetanju koje je organizovao grad Milano bila je 175 hiljada evra, među desetak učesnika bili su i Porsche design Italia, Damiani i Camicissima, a krajem oktobra 2019. odjeknula je vest da je ulaznicu za najprestižniju lokaciju kupio upravo Longchamp pošto se obavezao da preuzme ponuđeni (manji) lot prodajnog prostora, tačnije 95 kvadrata i 1 izlog, po godišnjoj renti od 760 hiljada evra.

Zatim je 17. februara 2020. objavljena nova vest, da je izdat i drugi lot prostora površine 473 kvadrata, te da Rolex (ili njegov koncesionar Damiani) nasleđuje preostala dva famozna izloga Stefanela, po ceni od 875 hiljada evra godišnje.

Burni dani Stefanela, koji je u poslednjoj deceniji akumulirao preko 170 miliona evra dugova, nastavljeni su tokom prošle godine, a zbog insolventnosti i nepostizanja dogovora sa kreditorima Ministarstvo ekonomskog razvoja je sredinom jula 2020. odobrilo program prelaska na administrativnu kontrolu.

Zatim je doneta odluka o prodaji, prikupljana su pisma o zainteresovanosti za celu kompaniju ili poslovne delove, ponuđena je prodaja marke Stefanel, nepokretne imovine u sedištu Ponte di Piave, mreža od 30 butika u Italiji, i eventualno vlasničko ucešće u kompanijama u inostranstvu. Dostavljene su dve ponude, ali tender nije uspeo, pa se u novembru 2020. lansira novi tender.

I, onda, 15. decembra, izvršni direktor OVS grupe Stefano Beraldo saopštava medijima da su predali obavezujuću ponudu za kupovinu određene imovine Stefanela, a pre svega za njegov istorijski brend. Tom prilikom najavljuje ekskluzivne pregovore o akviziciji, i otkriva da je ukupna ponuda vredna oko 3.2 miliona evra.

“Želimo da vratimo sjaj Stefanelu”, komentarisao je Beraldo u video call-u opisujući dalje strategiju. Ideja OVS-a bila je da ovu istorijsku marku inkorporiraju u svoj portfolio, da ojačaju žensku i liniju pletenine, da ‘podmlade’ i učine pristupačnijim ovaj premium brend, kao i da se fokusiraju na online kanale prodaje. U pogledu formata butika, pojašnjeno je da tzv. Corner Stefanel neće biti deo radnji OVS, već da ostaju nezavisna prodajna mesta.

Na samom početku ove godine, 11. januara, odobreno je preuzimanje Stefanela, a 1. marta finalizovan je prenos vlasništva.

I mada je Stefanel rekao addio svojoj čuvenoj milanskoj adresi, postao je član modne grupe koja je danas listirana na Milanskoj berzi, u čijem su sastavu Upim, OVS, OVS kids i Blukids, i čiji su prihodi pre pandemije dostigli 1.5 milijardu evra. 

I pošto je prolećna kolekcija odavno spremna, ostaje da se nadamo popuštanju lockdown-a i modni povratak u sunčanu sezonu… Allora buona fortuna Stefanel!

Share this article

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

No Comments Yet.