Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Strateška modna kombinatorika: Šta nam je CHANEL otkrio posle 100 godina?

U pink haljini od tvida i sa belom beretkom, omiljena Španjolka Penelope Cruz predstavljena je početkom jula kao nova ambasadorka cruise kolekcije francuske modne kuće CHANEL. Istovremeno, u pariskoj the Grand Palais na obali Sene održana je revija kolekcije visoke mode za jesen-zimu 2018, što je bio prvi modni hepening nakon objave finansijskih rezultata. Istorijske!

Prvi put u svojoj poslovnoj istoriji, dugoj 108 godina, luksuzna modna kuća CHANEL objavila je neočekivano krajem juna svoje godišnje rezultate. Saznali smo i zvanično ono što je bilo odavno jasno – kompanija legendarne Coco u grupi je najvećih globalnih luksuznih igrača, sa prihodima od blizu 8.5 milijardi evra. Tajming objave, slučajno ili ne, podudara se sa žestokom utakmicom unutar luksuznog modnog sektora, i ambicijama pojedinih modnih brendova za preuzimanjem primata.

Tako je CHANEL izgleda poručio – bolji smo i od Gučija!

Jer, Guči, glavni modni tornado 2017/2018 oko kojeg se vrti ceo svet, od Kineza do milenijalaca, gotovo u isto vreme objavio je nameru da postane najveći globano i dostigne prodaju od 10 milijardi. Sa prihodima od 6.2 milijarde evra i vrtoglavom stopom rasta od 45% u 2017, činilo se nemogućim da neko drugi odjednom uzdrma te cifre. Ali, CHANEL je rešio da više ne bude diskretan. Njegovi prihodi od 8.25 milijardi evra, kao i stabilan rast prodaje od 11%, dali su im za pravo da ponosno istaknu svoju nezavisnost i ideju da takvi i ostanu. Drugim rečima, postavili su gard na moguće spekulacije o preuzimanjima u sektoru i stavili do znanja da im baš i nije u planu da postanu investicioni target svojih najvećih konkurenata.

Naprotiv, objavljeni rezultati pokazuju da su CHANEL brojke rame uz rame sa onima modnih kuća LVMH i Kering, konkretno sa ciframa Luj Vitona (8-10 milijardi evra) i bolje od Gučijevih (6.2 milijarde).

CFO kuće CHANEL Philippe Blondiaux, takođe je najavio restruktuiranje i buduću jednostavniju organizacionu strukturu kroz osnivanje jedne holding kompanije u Londonu, Chanel Limited, koja će objediniti sve aktivnosti i svojih dvadesetak hiljada zaposlenih.

Zahvaljujući ličnom chic imidžu svog osnivača, legendarne Coco Chanel, ali i skoro tri decenije dugoj kreatorskoj mašti Karla Lagerfelda, modna kuća sa logom ukrštenog C, prepoznatiljiva po tweed odelima, štepanim tašnama i istorijskom Chanel No.5, i dalje je u vrhu svetske visoke mode. I planira da tu ostane sama, bez novih partnera, ali i bez izlaska na berzu, o čemu su se takođe pojavile glasine nakon prvih objavljenih rezultata.

Ubedljivi finansijski direktor slikovito uverava biznis javnost da vremešni vlasnici, braća Wertheimer, kao i kompletna uprava modne kuće ostaju na svojim pozicijama, ako treba i vekovima. A da li je trik, ili strategija, biće jasnije narednih meseci. Do tada, sedamdesetogodišnji Alain Wertheimer, jedan od dvojice braće, i dalje je na poziciji izvršnog direktora, i u kompaniji ne razmišljaju, bar ne naglas, ko će jednog dana zameniti vlasnike. Po rečima finansijskog direktora, vlasnici su, bez predaha, puni ideja. Tako, uz operativni profit od 2.7 milijarde evra i free cash flow-a od 1.6 milijardi, i public relations su, čini se, u punom zaletu.

U međuvremenu, najveći suparnici, LVMH, Kering i Richemont, ne miruju. Pored novih kolekcija, aktivni su u poslovnom restruktuiranju, u okviru svojih brendova prebacuju fokus na luksuz, objavljuju akvizicije interesantnijih i prodaju manjinski udela u onim manje hot kompanijama. Vrelo leto i još biznis iznenađenja iz sektora luksuzne mode definitivno u najavi!

Share this article

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

No Comments Yet.