Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

CHANEL u šetnji Mediteranom: Digitalni pogled sa Kaprija

Posted on

Kad su se u pariskom ateljeu, na čuvenoj adresi 31 Rue Cambon, pogasili reflektori, nova CHANEL Cruise kolekcija, u originalu “Balade en Méditerranée” (Šetnja Mediteranom), bila je spremna za publiku. Doduše, ne onu tradicionalnu sa VIP pozivnicama, koja je doterana zauzimala prve redove revija, već za onu globalno-digitalnu.

Tako su prvih dana juna modni trendseteri širom sveta neplanirano “prošetali” Mediteranom, baš onda kada je osmog oko podne po pariskom vremenu, na sajtu i digitalnim platformama ove modne kuće održano javno prikazivanje nove cruise kolekcije.

Globalna pandemija Covid-19 osujetila je originalnu agendu ovog hepeninga, planiranog za 7. maj na božanstvenom Kapriju. Ipak, u online prenosu začula se muzika, a kamera je prešla na terasu od belog kamena sa pogledom na talase Tirenskog mora. Modna scenografija bila je spakovana, a studio u Rue Cambon uspešno je odglumio italijansku Amalfi obalu.

Zgodni argentinski supermodel Mica Argañaraz momentalno nas je očarala dok je pozirala u ovom usnulom ambijentu, mada su buka, gužva, gosti i blicevi, inače svojstveni atmosferi na ovakvim iventima, definitivno falili.

Dok su mnoge modne kuće odložile ili otkazale cruise 2021 kolekcije, originalno planirane za maj, mi smo, gledajući ovaj CHANEL video, upijali plavetnilo i zvuke mora, te sanjarili o zalasku sunca na Kapriju, i to sve u bojama kolekcije, plavoj, beloj, crnoj, roze i crvenoj.  

Naslednica Karla Lagerfelda Virginie Viard maštala je o letu na jugu Francuske ili na Kapriju dok je u svojoj francuskoj vikendici provodila dane karantina, te je svoju inspiraciju i “mornarsko” raspoloženje pretočila u ležerni Il mood marinière, kolekciju u kojoj nema večernjih haljina, već samo jednostavne garderobe koju bi svaka sofisticirana cool girl mogla da spakuje u kofer.

Kupaći kostimi i bodiji ispod kardigana, pantalone sa širokim nogavicama i visokim strukom, dugi blejzeri, denim sa umetcima od tvida, kaiševi koji se kao nakit nose direktno na koži, naočare za sunce sa vizirom, perle i nove tašnice, predloženi su kao stajling i u dnevnim i u večernjim prilikama.

Kreatorka je sanjarila o moru i ostrvima, inspirisana legendarnim glumicama iz šezdesetih koje su na Azurnoj obali provodile svoje vacanze, povremenosakrivene iza tamnih naočara i okružene mediteranskom vegetacijom i raskošnim pink cvetovima buganville. Modeli njene nove kolekcije šepurili su se improvizovanom terasom kosa razbarušenih od mašine koja pravi vetar, smenjivale su se duge i kratke haljine, isključivo ravne sandale, teksas bermude, kostimi od buklea i bikini topovi, sve sa duplim c logom.

I dok su se na CHANEL instagram nalogu danima vrteli postovi sa detaljima morskog ambijenta, direktorka modne rubrike New York Times-a takođe je vrtela glavom i pitala se zašto CHANEL jednostavno nije samo objavio fotke, kao i svi ostali. Zamerala je Vanessa Friedman na stranicama Tajmsa javno CHANEL-u što nisu dovoljno svesni okolnosti u kojima svet i dalje živi. I pitala koliko će putnika, planetarno posmatrano, uopšte spakovati kofere ovog leta, i to sa novom garderobom.

Baš tih dana, u Americi su nemiri zbog prebijanja crnaca zapanjili ceo svet, istovremeno su se na instagramu CHANEL-a vrtele ptičice koje cvrkuću, pink buganville, talasi, i reklamni tizeri koji privlače pažnju, a gospođa Friedman nastavila je sa kritikama na račun ove modne kuće koja je, po njoj, “pobegla iz globalne realosti” dok je svet bio okrenut naglavačke. Kritike su upućene na račun digitalne revije, umesto koje je, na primer, bilo prikladnije samo poslati fotke buticima i partnerima.

Istina, realnost nije bila baš naklonjena vedrim morskim momentima iz kolekcije. A ipak, možda su stavovi bili preoštri, jer u ovom glamuroznom svetu mode snovi su i dalje all we need

Mi se nismo ljutili, i sa uživanjem smo pokupili par ideja za stajling ovog neobičnog karantinskog leta. Kao na primer, teget-beli mornarski blejzer na pruge, bermude, crvenu štepanu tašnu i flat papuče, idealne za skitnju po gradu.

Foto: CHANEL

Share this article

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

No Comments Yet.