Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Boje, ljudi, život! Beogradska izložba Cileta Marinkovića

Parisko plava i njene saveznice na novim slikama beogradskog i svetskog umetnika Cileta Marinkovića, obasjale su svojim raskošnim nijansama Galeriju “Progres” u Knez Mihailovoj baš u ovim svečanim, prednovogodišnjim danima.

Gužva pred velikim platnima zadivljujuće energije počela je premijerno u večernjim satima 20. decembra, kada su se autor i njegova beogradska publika okupili, i kada je izložba pod nazivom “Direktno iz ateljea” svečano otvorena.

Razgledajući te večeri prepun galerijski prostor i uživajući u radovima, glavni utisak prezentovanog ciklusa slika bili su jednostavno – ljudi, i ta radost življenja, tako lepršava i prepoznatljiva francuska “joie de vivre”.

Intenzivni kolorit, momenti i scene “uhvaćeni” tokom različitih večernjih i dnevnih dešavanja, pa i sami nazivi ovih dela nastalih u slikarevom vračarskom ateljeu tokom prethodne tri godine, asocirali su na druženje i dobru atmosferu, na uspomene koje likovi sa slika zajedno stvaraju u nekom svom trenutku zanosa, zabave, posmatranja, igre, ili obične komunikacije.

Veliki formati “Priprema pozorišne predstave”, “Koktel party”, “Gradska ekipa”, ili “Night club 54”, kao da su nas pozivali na ludi provod, i podsetili na večeri za izlaske, veselo društvo sa disko žurki, i na, kako nam je autor otkrio, one prve dane rock & roll-a, koje smo prepoznali po dasi sa belom gitarom na jednoj od slika.

Zahvaljujući kustosu Tijani Stojiljković koja je pripremila i otvorila izložbu, imala sam veliko zadovojstvo da prošetam galerijom u društvu gospodina Cileta Marinkovića, čije sam slike zavolela odavno, gledajući još kao dete boje i motive njegovog rovinjskog Starog grada.

Prisetili smo se zajedno nekih davnih leta u Rovinju sedamdesetih godina 20. veka, beogradskih umetnika i pisaca koji su iza kapija Starog grada stvarali i bili deo tog šarmantnog rovinjskog duha, uzbrdice do Svete Eufemije, Bruna Maskarelija, potkrovlja u via Montalbano, ateljea u umetničkoj Griziji i konoba preko puta “Jadrana”…

A od vremena živopisnih istarskih fasada i kamenih uličica, preko Pariza, Njujorka i Beograda, maštovitih slikarskih opusa i međunarodnih izložbi, za današnju parisko plavu, crvenu i ostale jarke nijanse iz palete, posebnu je i čudesnu inspiraciju i radost dobio Cile Marinković u rođenju svog unuka Stefana, kojem je i posvetio ovu čarobnu izložbu.

Upitala sam i kustosa Tijanu Stojiljković za komentar o tome šta je privuklo najviše pažnje kod beogradske publike i koji je to lajtmotiv Ciletovih slika iz ovog ciklusa, po čemu su one prepoznatljive?

“Odziv publike je veliki, vlada svakodnevno interesovanje za Ciletova najnovija platna inspirisana rođenjem unuka koji je uneo novi pogled na umetnikov svet. Boje su sada mnogo intenzivnije i jače, namaz pastozan, figuracija i dalje prisutna. Cile prikazuje svet koji ga okružuje – to su slike iz savremenog, izopačenog i teatralnog sveta prikazane u fragmentima i deluju kao izuzete iz događaja, oslikavaju jedan uhvaćeni momenat. Momenat zabave, burleske, pozorišta, opere, maskenbala, ili su to samo obični likovi, prolaznici, čitači, pevači, prodavci dijamanata, pa čak i sam umetnik čiji je lik prenesen na platno.”

Energija Ciletovih slika i njihove intenzivne boje prava su pozivnica za ove dinamične i svetlucave decembarske dane, za optimistično odbrojavanje do Nove 2020.

Pravi je čas da se isplanira neki dobar izlazak, te prošetajte do Galerije “Progres” prvih januarskih dana, izložba je otvorena do 10. januara u Knez Mihailovoj 27. Udahnite radost, boje i trenutke sa slika koje inspirišu. I ako zatim, kao ja, budete poželeli da neka od njih postane i deo vaše kolekcije – savršeno ću vas razumeti.

Izložbu su organizovale galerija “ŠTAB” i umetnička inicijativa KVART Belgrade Waterfront, kustos izložbe Tijana Stojiljković, uvodna reč u katalogu izložbe Olivera Vukotić.

Naslovna fotografija: Cile Marinković, “Koktel party”, 2016, akrilik-ulje na platnu, 140X210

Share this article

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

No Comments Yet.