Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Sa Elenom Ferante opet u Napulju: “La vita bugiarda degli adulti” od 7. novembra u italijanskim knjižarama

Eh, stvarno su privilegovani danas čitaoci širom Italije, i mnogi planiraju da već ovog vikenda prelistaju stranice nove knjige tajanstvene i fenomenalne Elene Ferante.

Očekivani roman “La vita bugiarda degli adulti”, u prevodu “Lažljivi život odraslih” osvanuo je jutros u italijanskim knjižarama, a izdvač “Edizioni e/o” najavljuje još jednu složenu priču, ovoga puta ne sa napuljske periferije, već iz jednog “stana punog knjiga” građanske porodice gimnazijskih profesora.

Dvanaestogodišnja Giovanna, voljena i mažena ćerka jedinica, i ovog puta priča priču u prvom licu. Gorak pasus, tiho izgovoren, a koji počinje rečima “Dve godine pre nego što je otišao od kuće, moj otac rekao je mojoj majci da sam mnogo ružna”, najavljuje momenat u kojem jedna devojčica na pragu odrastanja počinje da sagledava svet oko sebe, perspektive o životu i emancipaciji.

Ušuškana u atmosferi u kojoj su roditelji očekivali od nje uglavnom samo dobre školske ocene, Giovanna se, kroz odškrinuta vrata, odjednom nalazi usred raspada porodice, laži i traženja svog puta.

Otkrićemo da se, kao i u siromašnim rejonima Napulja iz “Genijalne prijateljice”, i na Rione Alto i elegantnom Vomeru, brežuljkastom dobrostojećem kraja Napulja podjednako plače. I da, kada se nađe u zbrci životnih okolnosti, mlada Giovanna postaje jedna sasvim druga osoba “Giannina”, i uz tetku Vittoriu koju upoznaje, a tako omraženu zbog svog manjka obrazovanja od strane njenog oca, suočava se sa svetom odraslih.

Stranice novog romana Elene Ferante o ljubavi, prijateljstvu, laži i izdaji, verovatno će opet obići ceo svet, a i mi se već radujemo jednom vikendu sa ovom knjigom.

Share this article

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

No Comments Yet.