Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Kanski blu marine: Nonšalantne Francuskinje s’ juga

I da li je bilo lepšeg mesta za najavu letnje sezone od francuske rivijere i azurnog mora okupanog majskim suncem? Za Francuskinje, verovatno – ne.

Tršave kose, u zebra-print YSL mini haljini na jedno rame, na svom šarmantnom francuskom, pevačica i glumica Šarlot Geinsbur (Charlotte Gainsbourg) svečano je, u društvu španskog stara Havijera Bardema (Javier Bardem), otvorila 72. Međunarodni filmski festival u Kanu. Svetlucava crno-bela kombinacija privlačila je pažnju i u nastavku večeri, tokom premijere filma “Mrtvi ne umiru” Džima Džarmuša.

Prethodno, modni fotografi pazili su da im ne promakne, takođe original francuski, Sen Loran pečat na aerodromu u Nici, na koji je gospođica Geinsbur sletela u jednostavnom outfitu, crnoj majici i dužoj crnoj kožnoj jakni sa kaišem, skinny džinsu i crnim cipelama od zmijske kože.

Crvenim tepihom, pre tri godine, u flat sandalama prošetala je još jedna francuska ikona, Ines de le Fresanž (Ines de la Fressange), ekspert za pariski stil, ali istovremeno prava devojka sa juga, rođena sedamdeset kilometara od Kana, u sunčanom Sen Tropeu. Usput je magazinu Vogue tada otkrila i svoja red carpet rules, od kojih bar tri pravila važe u svim prilikama: “1 – budite cool & nonšalantni i ne trudite se previše da vas primete, 2 – ravne cipele Rogera Viviera mogu vam dati daleko soficiraniji look od visokih platformi, 3 – birajte jednostavne kombinacije, ali spremite se za iznenađenja – u kofere spakujte sve što dolazi u obzir za razne prilike tokom festivalskih dana i noći”.😊

Ovog maja, kanska premijera u dvorani Grand Theatre Lumiere nije mogla da prođe bez još jedne French girl, Karoline de Magre (Caroline de Maigret), u Chanel dugačkoj crno-zlatnoj haljini. Model i muzički producent, takođe i jedna od autorki popularne knjige o stilu “How to be a Parisian wherever you are” nonšalantno je pozirala fotoreporterima sa rukama u džepovima elegantne haljine inspirisane Egiptom iz Šanelove Pre-Fall 2019 kolekcije.

Čini se, francuskoj ležernosti na Kroazeti jedino su uspeli da pariraju holivudski šmekeri Bred Pit i Leonardo DiCaprio, asovi novog Tarantinovog filma “Bilo jednom u Holivudu” čija je premijera u Kanu završena sedmominutnim ovacijama publike.

Moda, nezaobilazni sastojak filmskog života, bila je prateća tema svetskih medija i lifestyle magazina još od 14. maja i prvog minuta festivala. Od Mace Beach transformisane u bioskop na otvorenom, pa do fensi hotela Martinez, praćen blicevima defilovao je tih desetak dana Kroazetom filmski svet, glumice, reditelji, svetski selebriti i modeli, sa potpisima italijanskih i francuskih kreatora, uz obavezni Bulgari i Chopard nakit.

Glamurozna kanska scenografija bila je idealan teren za odmeravanje snaga domaćih luksuznih modnih rivala LVMH i Keringa, i dok su danju lepotice rado pozirale u Sen Loranovim kombinacijama (Kering), Luj Viton grupa inspirisala je večernji stajling Monike Beluči i drugih VIP zvanica. Članica klana Bernara Arnoa, modna kuća Dior, u timu sa Vogue Paris priredila je u poznatom kanskom restoranu Fred l’Ecailler parti pod zvezdama, gde se, pored Karle Bruni, Monike Beluči i Eve Hercigove u elegantnim tamnim tonovima, dobro zabavljao i španski reditelj Pedro Almodovar, koji je sa upadljivom pink rolkom osvežio otmeni crni kolorit veselih gošći.

I come sempre, sa gašenjem reflektora elegenatni koferi su spakovani, i mnogi ponovo otvoreni koji kilometar dalje duž rivijere, u Monaku, na trkama Formule 1. Neke od zvanica pošle su limuzinama, druge su isplovile jahtama usidrenim pred svetlucavom kanskom obalom ili u Marini Antib, a za avanturiste bilo je još zabavnije ukrcati se na lokalni voz čije su stanice najlepša mesta Azurne obale.

Share this article

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

No Comments Yet.