Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Da, stižu genijalne napuljske prijateljice! Deset minuta aplauza za Lilu i Lenù

Male glumice Elisa Del Genio i Ludovica Nasti doživele su na Lidu svoje prve ovacije posle premijere epizoda serije L’Amica Geniale, u okviru venecijanske Mostre. U pratnji roditelja i reditelja Saveria Costanza, stigle su na prikazivanje toliko iščekivane ekranizacije fenomena zvanog Napuljske priče, tetralogije misteriozne italijanske spisateljice, poznatije kao Elena Ferrante.

Maestralno napisana priča i svetski best-seller o odrastanju dve male Napolitane i njihovom neraskidivom prijateljstvu kroz godine, knjige koje su očarale ljude širom sveta i koje su prodate u milionima primeraka, nastavile su svoj filmski život u koprodukciji HBO kanala i RAI televizije.

Prva sezona kreće sa emitovanjem u novembru, a prvih 120 minuta serije (prve dve od osam epizoda) vratile su publiku festivala u Napulj 50-tih godina dvadesetog veka i emotivnu priču kroz koju se prelamaju dečje igre, odrastanje, prijateljstvo od školskih dana, zaljubljivanja i razočaranja, ali i neminovna razmimoilaženja usled raznih životnih okolnosti. Različiti izbori i mogućnosti, te lestvice daljeg obrazovanju Elene Greko i Lile Čerulo, odveli su dve prijateljice iz siromašnog napuljskog rejona Luzzatti na različite strane, a njihovi životni izbori i preispitivanja upleli su se u niti ovog čvrstog i na momente burnog ženskog prijateljstva koje opstaje i prati životne zaplete junakinja.

Kompleksni odnosi između dve, tako različite a opet nerazdvojne prijateljice, opasne, promućurne, neuhvatljive i đavolski zavodljive Lile, i vredne i savesne Elene, od školskih klupa pa sve do zrelog doba, oslikali su ujedno i ambijent italijanskog juga druge polovine dvadesetog veka, klasno raslojavanje, politička previranja i izazove sa kojima su se Napulj, ali i cela Italija suočavali.

Glavna filmska petorka, reditelj i četiri glumice (Lila i Elena kao devojčice i devojke – Elisa Del Genio, Ludovica Nasti, Margherita Mazzucco i Gaia Girace), poklonila se na crvenom tepihu uz note Vivaldijeva 4 Godišnja doba, koje su reditelju poslužile i kao slikoviti izraz glavnih faza života – detinjstva, mladosti, preispitivanja i zrelosti, vešto prikazanih kroz kadrove serije.

Na ovom jedinstvenom događaju 75. Mostre, gromoglasnim aplauzima pridružili su se i gradonačelnik Napulja Luigi De Magistris i predsednik regije Campania Vincenzo De Luca.

A mi, nakon zvaničnog trejlera u kojem se prepoznaju autentične boje i ambijent šarmantnog i opasnog Napulja, kao i originalni napolitanski dijalekt, čitamo završnicu sage – Priču o izgubljenoj devojčici, i definitivno čekamo novembar!

Share this article

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

No Comments Yet.