Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

75. Mostra u Veneciji: Ah, taj filmski život uz Moët šampanjac!

I da dve nedelje živite u nekoj od palata na Canal Grande bilo bi to kao na filmu! A ako istom trasom kroz lagunu narednih 14 dana plovite do promenade Lungomare Marconi na Lidu, znači da ste jedan od srećnika koji prate 75. Mostru.

Dakle, benvenuti!

Dok filmske zvezde tradicionalno gliserima pristižu do 5* Hotela Excelsior na Lidu, poslednje pripreme odvijaju se ispred Palazzo del Cinema, gde se večeras u 7pm podiže festivalska zavesa.

Za VIP goste sa propusnicama, svečana ceremonija otvaranja počinje u glavnoj Sala Grande filmom First Man Damijena Šazela (Damien Chazelle), dobitnika Oskara za režiju La La land-a. Zvezdano nebo iznad Lida kao poručena je scenografija za dugo očekivanu priču o ekspediciji Apolo 11 i Nilu Armstrongu, prvom čoveku koji je kročio na Mesec. Sa Rajanom Goslingom (Ryan Gosling) u glavnoj ulozi, ove godine po prvi put na Lidu.

Među zvezdama festivala biće izvesno i Lady Gaga, koja je ujedno i glavna glumica rimejka i rediteljskog debija Bredlija Kupera (Bradley Cooper) – A Star is Born, koji je van glavnog takmičarskog programa i čija je svetska premijera zakazana za poslednji dan avgusta.

Svi ljubitelji napuljske tetralogije Elene Ferante obradovaće se prilici da pogledaju specijalnu projekciju prva dva sata serije Moja genijalna prijateljica (L’amica geniale) i konačno filmski dožive priču o odrastanju i prijateljstvu junakinja Elene i Lile u ambijentu posleratnog italijanskog juga.

Pored priče o životu Nila Armstronga, umetnički direktor Alberto Barbera uvrstio je u zvaničnu selekciju festivala 21 film, među kojima: The Mountain (Rick Alverson), Doubles Vies (Olivier Assayas), The Sisters Brothers (Jacques Audiard), The Ballad of Buster Scruggs (Ethan e Joel Cohen), Roma (Alfonso Cuarón), Suspiria (Luca Guadagnino), The Favourite (Yorgos Lanthimos), Capri-Revolution (Mario Martone), VOX LUX (Brady Corbet).

Van konkurencije biće prikazana i Una storia senza nome (Roberto Andò), čiji su glavni glumci Micaela Ramazzotti i Alessandro Gassman već privukli pažnju. Kao i scenario o mladoj sekretarici filmskog producenta kojoj stiže opasna priča o misterioznoj krađi čuvene Karavađove slike “the Nativity” u Palermu 1969-te. Iste godine u kojoj je ostvaren i istorijski hod po Mesecu.

Međunarodni žiri kojim predsedava reditelj Giljermo del Toro, i čiji su članovi, između ostalih, Paolo Đenoveze i Naomi Vots, dodeliće prestižnog Zlatnog lava za najbolji film na svečanoj ceremoniji u subotu 8. septembra u PalaBiennale, a film Driven Nik Hama (Nick Hamm) imaće čast da, nakon proglašenja pobednika, zatvori ovaj najstariji filmski festival na svetu.

A tradicionalno, za glamurozni after-party zvanica sa crvenog tepiha, pobrinuće se sponzor festivala Moët & Chandon.

Share this article

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 Comments
 • Ivana Ristic
  September 1, 2018

  Lajk 🙂

  • Alex
   September 5, 2018

   Un bacio 🙂