Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Dior Cruise 2019: Senjorite iz dvorca Šantili

Spektakularni šou, ili sama kolekcija, šta li je bilo lepše? Francuski renesansni dvorac nadomak Pariza i italijanske kreacije. Osam pravih ‘escaramuza’, tradicionalnih meksičkih jahačica sa slamnatim sombrerima u rodeo scenografiji velikih štala ‘the Grandes Ecuries’ iz 18. veka izgrađenih za sedmog princa od Kondea i vojvodu Luj-Henrija, člana plemićke dinastije Burbona. Meksikanke u dugim crno-belim haljinama, na belim konjima, okupane pljuskom koji nije bio deo scenarija… U luksuznom modnom biznisu inspiracija stvarno nema granice.

Publika pod kišobranima, zatim samouverene manekenke na klizavim pistama i u crnim gumenim čizmama prkosile su kiši. Kreativna direktorka Diora, Marija Gracija Kjuri poklonila se gostima, a velikom aplauzu priključio se i glavni boss LVMH grupe, vlasnik Diora, Bernar Arno.

Ako do sada, kao ni ja, niste bili sigurni ko su eskaramuze, evo par informacija. Meksičke jahačice u tradicionalnim kostimima i njihov rodeo, la Charreada, u kojoj su odvažno učestvovale i pokazivale svoje jahačke veštine, našli su se u centru Diorove ženske kruz kolekcije. Tadašnja meksička odeća, poput dugih širokih suknji, pripijenih sakoa koji su isticali njihov tanak struk, širokih kožnih pojasa i čizama, odavala je utisak odvažnih i slobodnih žena, čiji su jak karakter i taj ‘savoir faire’ preslikani u stajling ovogodišnje resort revije. Strast i ženstvenost ovih rodeo zvezda, čija je simbolika slala Diorovu poruku da i u muškom svetu ženska energija i vrline nalaze svoj put.

U stilu gaučosa, atraktivne ‘Meksikanke’ prodefilovale su u, donekle prilagođenim, dugim suknjama od tila i Diorovim prepoznatljivim ‘bar jackets’ strukiranim sakoima, uglavnom u nekoliko nijansi kolekcije – beloj, crnoj, krem i bež. Veliki sombrerosi sa čipkanim umetcima zaokružili su priču o istovremeno tradicionalnim i modernim nezavisnim ženama, modelima koji inspirišu. A sve to u, ne slučajno odabranom, otmenom okruženju gradića Šantili, poznatom po dugoj konjičkoj, ali i tradiciji proizvodnje čipke, ambijentu koji oslikava taj nobl francuski ‘art de vivre’.

Volani, karneri, vezeni folklorni motivi i cvetovi učinili su da sve pršti! I gošće ovog hepeninga pod otvorenim nebom poželele su da ovog leta zaigraju na kartu Španjolki.

Share this article

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

No Comments Yet.