Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Zašto je Guči smislio Changemakerse?

Posted on

Poslednjih sezona nismo navikli na greške kod Gučija, ali i one znaju da čine čuda, posebno ako su reakcije kompanije ekspresne i strateške. Brzo smo dočekali follow-up direktora ove modne kuće posle malog februarskog skandala sa povlačenjem iz prodaje rolke-džempera za sezonu jesen-zima 2018/2019 koji je izgledom podsećao na tzv. balaklavu ili ski potkapu i neprikladnu rasističku asocijaciju na crna lica.

Nakon burnih negativnih reakcija javnosti, i uz obrazloženje da poštuju sve razlike, te da uniformisanost inače nije njihov stil, Guči je tokom marta lansirao globalni program i fond stipendija „Gucci Changemakers“, akcioni plan koji će podstaći različitost i inkluziju pojedinih populacionih grupa, najpre afro-američke zajednice. Vredna 6.5 miliona$, inicijativa iz sfere korporativne društvene odgovornosti namenjena je onima koji menjaju stvari, i koji prave tu potrebnu razliku – u ponašanju i u delovanju. Za primer, to će biti pojedini od 18,000 zaposlenih u Gučiju širom sveta, koji će za četiri plaćena dana volontirati u projektima zaštite ambijenta, podrške obrazovanju, te asistencije i pomoći izbeglicama i beskućnicima. Planirani fond takve podrške obezbeđen je u vrednosti od 5 miliona$. Takođa, Guči i savet Changemakersa, sastavljen od direktora, svetskih aktivista i filantropa, odabraće 70 studenata i kroz fond stipendija od dodatnih 1.5 miliona$ kreirati za njih nove prilike, omogućiti im obrazovanje i usavršavanje, te im jednog dana otvoriti vrata modne industrije. Fokus je na Severnoj Americi, i na talentovanim pojedincima različitog backgrounda, a među njima posebno na crnim dizajnerima i modnim profesionalcima.

Nakon sastanka izvršnog direktora Marka Bizarija i poznatog crnog harlemskog kuturijera Dapper Dan-a, koji već sarađuje sa brendom Guči, nove poruke koje promovišu dijalog različitih zajednica, kreativnost i inventivnost, uz izvinjenje za nenamerne greške i izazvane asocijacije na negativne stereotipe koje prate crnu populaciju, stigle su iz vrha ove kuće.  

Iako parole malo podsećaju na ključne reči današnjih lajfkoučeva da svako može da napravi razliku, krizni PR imao je pravi tajming i konkretne pozitivne impulse za podršku modnim karijerama onih grupa sa više talenta i manje šansi.

I baš kad je Guči odahnuo, stigle su nove prozivke njegovih evropskih fanova i pitanja zbog čega je ova milionska podrška planirana samo na teritoriji Severne Amerike. Izvesno, piše se novi komunikacioni plan i kreće nova runda odnosa s javnošću. Za to vreme, u izlozima bez fantomki 😉

Share this article

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

No Comments Yet.