Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Modeli, blicevi i optimizam – Finale Pariske nedelje mode

“Some may say you are only interested in one thing… That’s to get your own way…”

Baš tako, na francuski način, CHANEL je početkom oktobra prikazao svoju kolekciju za proleće/leto 2022 u okviru Pariske nedelje mode. Tradicionalna lokacija revija u Le Grand Palais renovira se za potrebe Olimpijade 2024, te je ustupila mestu prostoru na Champ de Mars pod Ajfelovim tornjem. Ipak, blicevi su sevali, fotografi su napravili gužvu oko modne piste, a kreatorka Virginie Viard prenela je i atmosferu i publiku u osamdesete, u eru vladavine supermodela i taktova numere Freedom.

U crno-belim kombinacijama, šou su otvorili kupaći kostimi, šortsevi i uske bermude, zatim su defilovale manekenke u lakovanim kompletima i sakoima od buklea, a printovi leptira, uz narukvice i štepane tašnice smenjivali su se pod reflektorima. Glavna dizajnerka Virginie Viard prisećala se Karla Lagerfelda koji je i sam praktikovao da uzme kameru u ruke i fotografiše svoje kampanje. 

Kao nekad, kad su se borili za najbolje pozicije, fotografi su zauzeli čitav prostor oko dugačke piste, a manekenke su se samouvereno kretale uz onaj čuveni okret (twirl) na kraju i koketirale pred kamerama vraćajući party spirit u dane (izlaska iz) globalne pandemije. 

Baš na pandemiju podsetila nas je modna direktorka New York Times-a Vanessa Friedman koja je fotografiju neverovatne gužve oko modne piste, na twitteru objavila uz šaljiv komentar ‘social distancing at Chanel‘.

Ali, pošto je modi gužva svojstvena, a nama opet taj večiti životni optimizam, možda su upravo održane septembarske nedelje mode mali znak da se svet vraća u normalu. C’est parti!

Foto: Vogue, CHANEL

Share this article

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

No Comments Yet.