Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Savršeni par cipela iz muzeja Ferragamo

Ako poslujete na firentinskoj adresi, gradu-muzeju na otvorenom, pa još i u jednoj od najpoznatijih palata, može vam se da ispod nivoa butika otvorite i muzej. Baš na takvu ideju došli su vlasnici luksuzne modne kuće Salvatore Ferragamo, i na trgu Santa Trinità, na početku najpoznatije shopping ulice u Firenci – Via Tornabuoni, otvorili su muzej. U palati Spini Ferroni iz 13. veka početkom maja završena je izložba Il Ritorno in Italia, posvećena prvom odlasku i povratku mladog kreatora Ferragama iz Amerike.

U potrazi za savršenim parom cipela, a još više za savršenim načinom njihove izrade, pre 103 godine (1915), mladi sedamnaestogodišnji obućar Salvatore Ferragamo zaputio se iz firentinske radionice na transatlantsko putovanje u Ameriku, pravo među holivudske glumice. I nije mu dugo trebalo da postane omiljen.

U Ameriku, koja je dvadesetih godina bila „zemlja novih prilika“, mladi Salvatore stigao je kao putnik treće klase na prekookeanskom brodu Stampalia, koja je otplovila iz Napulja. 12 godina kasnije (1927) vraća se u domovinu kao američki građanin, na  parobrodu „Roma“ prve klasa, na ruti Amerika – Napulj – Đenova. U međuvremenu je osvojio svet filma, Santa Barbaru, Holivud, a potom i Kaliforniju. Postaje najpoznatiji ‘holivudski obućar’, miljenik filmskih zvezda.

Autori izložbe uvode nas u priču kroz temu putovanja, koje je oduvek bilo metafora novih otkrića i saznanja, ali pored cipela, predmeta i fotografija koje dočaravaju američko putovanje kreatora, postavka obuhvata i period 20-tih i 30-tih godina prošlog veka u Firenci prikazan kroz kulturu, svakodnevni život, ulična dešavanja i modu.

Od prvog para cipela, prvog povratka u Firencu, modnog Oskara za ‘nevidljive’ sandale  sa najlonskim nitima 1947. godine, pa sve do izlaska ove modne kuće na Milansku berzu 2011-te, entuzijazam, strast i kreativnost stvarali su modno carstvo Ferragamo. I kako u modnom biznisu sve liči na bajku, i taj prekookeanski početak pretvoren je u dosanjani ’američki san’…

A kako je izgledao Ferragamov holivudski život, prikazano je na aktuelnoj izložbi L’Italia a Hollywood, otvorenoj do 10. marta 2019. godine.

Share this article

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 Comments
 • Bojana
  July 6, 2018

  Amazing

  • Alex
   July 7, 2018

   SF sad planira slicne modele, vrti se moda u krug 🙂