Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Najuticajnija modna Italijanka – Čim kažeš Chiara Ferragni, zavrte se milioni

Posted on

Milanska berza je devetog aprila momentalno reagovala na vest da poznata Italijanka Chiara Ferragni ulazi u bord direktora modne kuće Tod’s. Motiv predsednika Diega Della Valle da uključivanjem novog člana generalno pojača korporativnu kampanju prema mlađoj populaciji, a posebno u sferi društvenih mreža, propraćen je rastom cene akcija Tod’s od 14% na milanskoj Piazza Affari na zatvaranju tog dana. 

Slikovito rečeno, kompanija je dan ranije završila trgovanje sa tržišnom kapitalizacijom od 945 miliona evra, a samo dan kasnije sa 1,040 milijardom, čime je ova modna biznis objava o ulasku Chiare Ferragni donela blizu 100 miliona evra. I više od optimističnih predviđanja. 

Što i ne čudi, s obzirom na to da je ova digitalna preduzetnica i svetska modna influenserka uvek dobra vest. Preko 20 miliona njenih pratilaca ne osvrće se samo na aktuelne modne predloge, već i na različite vidove društvenih angažmana, zbog čega ovu kraljicu bloga sve češće zovu i pravim opinion leader-om.

Dok na svom blogu menja preskupe Chanel tašne ili udobne trenerke iz sopstvene kolekcije, obraća se Chiara Ferragni i javnosti, ženama, pokreće razne društvene teme, kao i akcije podrške i pomoći tokom covid pandemije, zbog čega je, zajedno sa mužem, od gradonačelnika Milana nedavno primila i priznanje Ambrogino D’oro (tradicionalno nazvanom po Svetom Ambroziju, zaštitniku Milana).

Što se Tod’s kuće tiče, svaki berzanski plus delovaće podsticajno na poslovanje, budući da su prihodi u 2020. pali za 30% u odnosu na prethodnu godinu, a da je režim višemesečnih epidemioloških mera u Italiji prouzrokovao zatvaranje radnji i pad prodaje.

A kako je nastao, i od kada pratimo fenomen Ferragni, više nas je zanimalo.

Tipično za blogere, inicijalna skromna investicija u domen, digitalnu kameru i web dizajn stranice donele su 2009. godine prve postove o modi i stilu na sajtu „The Blonde Salad“, na kojem su osvanule modne kombinacije mlade digitalne preduzetnice i studentkinje milanskog univerziteta Bocconi, Chiare Ferragni. Do danas, popularna blogerka je postala i influenserka, a zatim i dizajner sopstvenih kolekcija, istovremeno pažljivo sarađujući sa najluksuznijim modnim brendovima iz high-end segmenta. Njen blog prerastao je u online lifestyle magazin, a sama vlasnica postala je pravi point of reference i svetski uticajna persona za sva trendi modna pitanja.

O Chiari Ferragni pišu modni časopisi, ali i Forbes i Financial Times, dok je prestižni američki univerzitet Harvard 2015. godine objavio case study o vrtoglavom modnom uspehu ove Italijanke, što je inače prvi case study o jednom modnom influenseru ikad publikovan od strane ove renomirane institucije.

Četa pratilaca prešla je već 20 miliona, prihodi njenih biznisa dostigli su 30 miliona evra u 2018, a Ferragni je i ovih dana super aktivna na Instagramu iako je odnedavno i dupla mama, i fotka modne novitete dok minijaturnu Vittoriu oblači u svoje originalne dizajnerske mini komade. 

Američki san ili jedan pravi primer uspešnog ličnog premium brenda koji je stvorila ova šarmantna Italijanka, dok sa svoje milanske adrese utiče na modni svet bez pauze. 😉

Foto: The Blonde Salad, Via Carrera

Share this article

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

No Comments Yet.