Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Modni CV iz Via Condotti: Dobro došli, jeste li za čaj u našem butiku?

U prethodnih sedam dana, sve do 25. februara, u Milanu je verovatno najuzbudljivije bilo modnim novinarima i blogerima. Press hub u sedištu italijanske nacionalne Komore Mode (Camera Nazionale della Moda Italiana) na Piazza Duomo, obezbedio je akreditovanim predstavnicima sedme sile kompjutere, telefone i printere za što bolje izveštavanje sa revija, prezentacija i drugih modnih događaja tih dana.

Za vreme Milano Fashion Week-a, februarske nedelje ženske mode, sevali su blicevi na revijama modnih kuća Gucci, Alberta Ferretti, Moncler, Max Mara, Armani, Fendi, Versace, Ferragamo, i, naravno – Prada. Ali, dok manekenke defiluju, i dok se publika divi novim kreacijama, materijalima i idejama, šta radi modna mašinerija u pozadini?

Brine o svom imidžu, bez pauze. 

Dok sam, pre par meseci, razgledala svetlucave izloge u prestižnoj rimskoj shopping ulici Via Condotti, pomislila sam da verovatno nema industrije u svetu, poput sektora luksuzne mode, čiji sadržaji oglasa za posao pre liče na ulaznice u zavodljivi lifestyle, nego na too busy opisane radne sate gde se atraktivnost kandidata isto tako meri stepenom obrazovanja, efikasnosti i veština.

Dinamična, kreativna i rastuća globalna luksuzna modna sfera, međutim, pažljivo planira svoje korake, snima konkurenciju i strateški prati svaki mig tržišta. Pored biznis planova, najjače oružje postaje komunikacija! Odnosi sa klijentima, medijima i društvenom zajednicom, oblikuju željenu priču kompanija i njihovih brendova.

I, recimo da vas zanima modni svet, i da ste, na primer, nedavno tražili part-time posao u Firenci, mogli ste da primetite otvorenu poziciju pod nazivom Welcomist, jer, da, luksuzna kuća Gucci tražila je baš takav profil. Kandidati sa pozitivnim stavom i prijatnim osmehom, koji bi dočekivali klijente i pokazali im butik, ponudili im usput i nešto za piće, te uputili dalje na prodavačicu, bili su dobrodošli. Izražene komunikacione, zatim veštine prepoznavanja klijentovih potreba i usmeravanja u pravi segment radnje, uz obavezno znanje tečnog engleskog i italijanskog, obezbedila bi vam posao na ovakvom radnom mestu.

Za one iskusnije u poslovima PR-a, Moncler je, za svoje sedište u Milanu, raspisao konkurs za eksperta na poziciji Press Office Product Specialist,nadležnog za razvoj proizvoda kroz upravljanje globalnom strategijom i sadržajem svojih kanala promocije i oglašavanja, tzv. editorial strategy.

Menadžment komunikacije i sastanaka sa italijanskim i svetskim medijima, proaktivno kontaktiranje urednika ciljnih medija radi obezbeđivanja adekvatne medijske pokrivenosti, PR menadžment uzoraka, poklona i specijalnih porudžbina, koordinacija sa proizvodnim i drugim sektorima kompanije, organizacija događaja i slično, deo su glavnih aktivnosti koje će ovaj modni i komunikacioni ekspert obavljati na dnevnom nivou. Za jedne, delovaće kao pravi srećnik, za druge kao pokretna reklama kompanije sa super-moćima i radnom formulom 24/7.

A danas, kada luksuzna moda sve više gospodari i online prodajom, na executive sastancima, rame uz rame sa kreativnim direktorima, i dalje najzaslužnijim za uspeh kolekcija i brendova, dnevni red počinju da diktiraju i direktori digitalnog marketinga. Tako je, za sve Milaneze, ali i strance, sa diplomama iz marketinga, digitalnih tehnologija i srodnih smerova, sa dokazanim iskustvom u dizajniranju i implementaciji digitalnih kampanja, jasnim razumevanjem funkcionisanja aktuelnih digitalnih kanala i poznavanjem SEO optimizacija i Google analitike, Moncler ponudio i jedno takvo direktorsko zvanje – Digital marketing director.

Razvoj uspešne digitalne strategije, upravljanje digitalnim kanalima, priprema digitalnog marketing budžeta, merenje prinosa na investicije i ključnih indikatora poslovanja, te prognoza prodajnih performansi, zagarantovaće idealnom kandidatu uzbudljivo poslovno okruženje i učešće u realizaciji kompanijske vizije, u izazovnoj e-sferi koja je, ovog momenta, epicentar neprestanih inovacija.

I do iduće prilike za čaj, engleski ne zaboravljaju ni modni profesionalci, ni mediji, ni sve brojnija klijentela… Jer, taj jedinstveni shopping experience, privilegija najluksuznijih butika, potpun je tek uz sveže vesti koje tamo, iz prve ruke, saznajemo o kolekcijama, bojama u trendu, savetima za uklapanje… Na licu mesta, u tim magično dizajniranim enterijerima luksuznih brendova, priča je važna koliko i moda… I daje poseban šarm tom novom stajlingu koji zamišljamo dok se ponovo presvlačimo pred velikim ogledalima…

Allora, ci proviamo? 😉

Share this article

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

No Comments Yet.