Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Kupujete na Farfetch.com? Vodeća digitalna platforma za luksuzni shopping uskoro na njujorškom listingu

Be Brilliant & Be Revolutionery – stoji, između ostalog, u IPO prospektu kompanije Farfetch, vodeće digitalne platforme za online luksuznu maloprodaju, koja je prošlog ponedeljka podnela registracionu prijavu za listing na Njujorškoj berzi. Još jedna od vrednosti koje kompanija promoviše, Amaze Customers, podrazumeva, na primer, da ako živite u Njujorku, Los Anđelesu ili Londonu, Gucci tašnu možete dobiti na vašoj adresi za samo 90 minuta, iako Faftech uopšte ne poseduje zalihe brendova koje prodaje.

Luksuz definitivno goes digital, modni biznis igra danas na sve karte, a pored sopstvenih butika i velikih robnih kuća, kupci su okupirali online kanale i aerodromske shopping zone. U realnoj, ili online sferi, globalni luksuzni sektor ne staje sa rastom.

I tu se u modu umešala tehnologija. Londonski Farfetch, digitalna platforma luksuznog modnog biznisa privukla je do kraja prošle godine skoro milion aktivnih kupaca, ostvarila 385 miliona dolara prihoda i rast prodaje od 59%. I donela odluku da postane berzanski igrač.

936,000 klijenata na kraju 2017. godine za Farfetch znače porast baze kupaca od 44%, dok je ukupna vrednost robe koja je prodata preko njegove glavne aplikacije Farfetch Marketplace porasla 55% i dostigla skoro milijardu dolara (910 miliona$). A nakon što je u februaru ove godine potpisao ugovor o partnerstvu i sa modnom kućom Burberry, te osigurao ekpanziju ka brojnoj azijskoj klijenteli kroz partnerstvo sa de luxe distributerima JD.com u Aziji i Chalhoub Group na Bliskom istoku, Farfetch je shvatio da je next move finansijske prirode. Posebno zato što eksponencijalni rast prate i astronomski troškovi vezani za tehnologiju. I berza se učinila dovoljno atraktivna. Kao i oni njoj. Globalni pristup kapitalu i globalna prepoznatljivost, istovremeno.

Tako se executive ekipa ovog luksuznog online carstva družila ovih dana najviše sa investicionim bankarima. Zajednički potpisnici emisije i savetnici u transakciji izlaska na berzu, Goldman Sachs  i JP Morgan, nisu pravili letnju pauzu, pisali su biznis i marketing priču kompanije, koja će novim investitorima prezentovati sve prednosti, kao i moguće rizike ulaganja u akcije.

Pre sedam dana Farfetch je američkoj Komisiji za hartije od vrednosti (SEC) podneo obavezni F1-form (ekvivalent S1- formularu, samo za strane kompanije) za listing na Njujorškoj berzi, očekujući uspeh kod investitora po dva osnova – kao mix fashion-retail i tech kompanije. Prema planiranoj dinamici, novi tiker simbol za trgovanje – FTCH, trebalo bi da se nađe na berzanskoj tabli do kraja godine.

Iako bez tipično zvučnih kreatorskih imena, simbola današnjih brendova, Farfetch računa na dalji rast luksuznog modnog tržišta, a posebno na rast učešća digitalnih kanala prodaje. Prema istraživanjima specijalizovane konsultantske kuće Bain&Co, vrednost globalnog tržišta luksuzne lične robe dostigla je 307 miliona $ u 2017. Od toga, online prodaja činila je okvirno 9%, a procene su da će udeo e-commerce dostići 25% do 2025.

Najavljeni izlazak Farfetcha na berzu ima i svoje specifičnosti u odnosu na listiranje pojedinih luksuznih brendova prethodnih godina. U registracionoj prijavi, kompanija nije navela ponuđeni broj akcija, niti okvirni raspon cene po akciji. Kao ni informacije o tome da li će biti ponuđene postojeće ili emitovane nove akcije. Farfetch je, umesto toga, ponudio informaciju o ukupnoj vrednosti plasmana od 100 miliona $, što je inače podatak koji se pre koristi za izračunavanje registracionih provizija nego za detaljno informisanje investicione javnosti.

Osnivač Farfetcha, portugalski preduzetnik Jose Neves, očekuje da nakon deset godina na tržištu, kompanija kroz pribavljanje kapitala na berzi dodatno kapitalizuje rast tržišne niše u kojoj su se razvili – globalni luksuzni online fashion retail. Zajedno sa stabilnim trendom rasta tržišta, off-line i online u perspektivi će brisati granice u trci za pridobijanje kupaca, i to je glavni adut kojim se rukovodi CEO.

Ipak, dok su klasične modne kompanije, prilikom svojih izlazaka na berzu, biznis planove detaljno prikazivale kroz globalnu ekspanziju i planirane iznose investicija u otvaranje novih butika, Farfetch se u prospektu zadržao na prilično uopštenom opisu svog daljeg razvoja. Ciljeve berzanskog listiranja predstavio je kroz priliku za kreiranje javnog tržišta akcija, povećanje vidljivosti kompanije, finansiranje obrtnog kapitala i lakši pristup razvojnom kapitalu, ne isključujući i moguće akvizicije. Ipak, konkretni planovi upotrebe prihoda od plasmana akcija, za koje su investitori standardno zainteresovani, nisu navedeni.

Ono što je sada evidentno, to su značajni troškovi vezani za tehnologiju, koji su kao samostalna pozicija u bilansu uspeha iznosili 32 miliona $ u 2017, a već u prvoj polovini 2018-te godine narasli na 31 milion $. Ipak, iako kompanija još uvek nije profitabilna (u prošloj godini imala je neto gubitak od 112 miliona $), vrednost koju bi mogla ostvariti pojavljivanjem na berzi dostiže prema sadašnjim procenama analitičara čak 5-6 milijardi $.

I da li će vrednost dodati i emotivno obraćanje osnivača Farfetcha investitorima, kada na stranama prospekta objašnjava svoju ljubav prema modi, koja je, posle softvera, njegova druga strast? Spretno kombinujući priču o kreativnosti, emocijama i internetu, ističe da je moćna platforma danas objedinila dizajnere, butike, ljubitelje mode i veliku zajednicu kojoj je moda istovremeno i business i passion. Definitivno, tako iskrenih reči u jednom berzanskom dokumentu nisu se dosetili ni članovi italijanskih modnih dinastija koje su prethodnih godina takođe kroz berzu doterale svoj globalni imidž i pronašle rešenje finansiranja daljeg razvoja.

Svakako, glasine o izlasku na berzu trajale su mesecima, a dosadašnji partner JD.com, koji je već investirao 397 miliona $ najavio je da će otkupiti dodatne akcije kako bi zadržao svoje učešće. Što šalje dobar znak novim investitorima. Ostali dosadašnji investitori uključuju modnog izdavača Condé Nast, francusku investicionu kompaniju Eurazeo čiji portfolio već ima u fokusu modni sektor, te DST Global, firmu koju vodi milijarder Yuri Milner iz Silikonske doline.

U narednim fazama transakcije, nakon road-show turneje i sastanaka sa investitorima, biće interesantno pratiti fazu formiranja IPO cene i početak trgovanja. U međuvremenu, Gucci, Dolce & Gabbana, Prada i ostalih 989 luksuznih prodavaca (375 brendova koji prodaju direktno preko Farfetch Marketplace i 612 retailera), osigurali su svoju digitalnu platformu za prodaju, uz najavljenu podršku direktno sa Wall Street-a.

Share this article

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

No Comments Yet.