Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Balenciaga u novoj investiciji: Visoka moda među toskanskim čempresima

Ako je grofovska feudalna familija Guidi davno dala ime prelepom seocetu na toskanskim brežuljcima, a firentinski vladari iz dinastije Mediči izgled i šarm kakav ima i danas, modna kuća Balenciaga donosi u maleni Cerreto Guidi svoj biznis – prvu italijansku pelletteriu, fabriku proizvoda od kože.

Početkom novembra, u aktuelnom talasu korone, dok Toskana postaje narandžasta covid zona i dok prodaja kožnih proizvoda beleži pad prethodnih meseci, ova kompanija u vlasništvu francuske luksuzne grupe Kering najavila je otvaranje svojih deset hiljada kvadrata za proizvodnju kožnih tašni. A uz njih, i novi trening centar, čije je otvaranje planirano za 2021. godinu baš u mestašcetu Cerreto Guidi nadomak Firence.

Prodaja brenda Balenciaga, prema procenama analitičara, prešla je milijardu evra 2019. godini prvenstveno zahvaljujući sjajnom uspehu prodaje patika i tašni, a plan dalje ekspanzije zasnovan je i na većoj fleksibilnosti, samostalnosti i efikasnosti svog supply chain-a. Konkretnije, na većoj saradnji sa mrežom lokalnih dobavljača, te aktivnoj kontroli svog procesa proizvodnje. Tako će postojeći bivši pogon fabrike obuće brenda Enny u ovom mestu, koji je godinama zatvoren, biti rekonstruisan i doteran, a pre početka proizvodnje lokalne zanatlije, njih oko tri stotine, biće obučavane u novom trening centru.

Tipični toskanski il borgo, šarmantni Cerreto Guidi, daće i svoj modni doprinos razvoju sektora luksuznih proizvoda od kože, po kojem je toskanska regija uveliko poznata. Tako će, od renesansnog sjaja Medičijevih pa sve do danas, ovaj mali dragulj među vinogradima i maslinama nastaviti da čuva i neguje prefinjeni firentinski stil…

Ps. Osim novih gostiju, koji uskoro stižu u Cerreto Guidi, obižnju plemićki palatu Mediči noću posećuje, prema lokalnim legendama, i „regularni gost“ – duh Izabele de Mediči, koja je misteriozno preminula baš ovde davne 1576. godine. Ipak, moda i fantazija uvek su mogle zajedno…

Cerreto Guidi

Ovaj srednjevekovni gradić smestio se između prelepih pejzaža Montalbana i doline Arna, između Firence, Pize i Luke, i svega 5 kilometara od Vinčija, rodnog mesta čuvenog slikara. Svoju istoriju započeo je pre mnogo vekova, podizanjem zamka porodice Guidi, te gradskih zidina sa osam kula, nedaleko od istorijske rute Via Francigena koja je vodila od Francuske ka Rimu. Sredinom 16. veka, veliki vojvoda Toskane Kozimo I de Mediči, gradi velelepnu renesansnu palatu, želeći da u ovim čarobnim pejzažima uživa u omiljenim hobijima – lovu i šetnji. Plemićka vila podignuta je 1550. godine, sa velikim parkom koji je okružuje, a dalje i kružnim uličicama koje su se razvijale oko njene centralne pozicije. Danas je ova impresivna palata pretvorena u Istorijski muzej lova i otvorena je za posetioce cele godine.

Share this article

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

No Comments Yet.