Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Fendi, fontane i rimsko partnerstvo

U Rimu, Beogradu, i širom planete, ključni donosioci odluka strateški razmišljaju – kako da ulepšaju grad? Biznis rečnikom, u pitanju su investicione prilike. Ako vam budžet dozvoli, naravno.

Modna kuća Fendi, osnovana kao porodična radnja u istorijskom srcu Rima pre 90 godina, rešila je da pomogne gradskim vlastima i finansijski podrži obnovu najlepših rimskih simbola, kroz projekat ‘Fendi for Fountains’. 2013. godine predstavnici kompanije najavili su sponzorisanje obimne restauracije spektakularne Fontane di Trevi, u vrednosti od 2.2 miliona evra. Kako su tada objasnili, želeli su da kroz sinergiju javnog i privatnog partnerstva, vrate gradu, njegovim stanovnicima i turistima iz celog sveta svu raskoš i originalni sjaj barokne fontane na Piazza di Trevi.

Blistavo stanje finansija u Beogradu, ‘nametnulo je’ samo po sebi ideju da Beograđani sami finansiraju izgradnju podjednako blistave ’Fontane na Slaviji’, za nešto manje od 2 miliona evra, preciznije 1.8 miliona. Beograđani se nisu dosetili javno-privatnog partnerstva, sami su imali dovoljno fondova.

Ako se finansije izuzmu, sve je uglavnom stvar stila. A tu Italijane nije lako nadmašiti… Zato je Fendi odlučio da obnovi di Trevi i pomogne očuvanje rimske kulturne baštine, umesto da na primer podigne novu multimedijalnu fontanu, budući novi simbol Večnog grada.

Čuveno remek-delo baroka iz 18. veka, koje je započeo Nicola Salvi, a završio 1762. godine arhitekta Giuseppe Pannini, restaurirano je za 17 meseci, a osim travertino kamena koji je ponovo zablistao, uvedeno je i moderno osvetljenje sa 100 led lampica za noćnu iluminaciju.

Početkom novembra 2015. godine, fontana je svečano otvorena za javnost, a u julu naredne godine Fendi je u velikom stilu na istom trgu održao nezaboravnu modnu reviju povodom proslave svojih 90 godina postojanja. Nestvarna scenografija hepeninga pod nazivom ‘Legende i Bajke’, manekenke koje su izgledale poput vila u haljinama kao iz bajki, šetale su elegantno po providnoj pisti nad samom vodom, i vratile publiku u godine romantičnog „Praznika u Rimu“, oskarovke Odri Hepbern i Felinijeve kultne „Dolče vite“, dobitnika Zlatne palme.

Tradicija uživanja na čuvenoj pjaci, divljenja raskošnoj umetnosti i ubacivanja novčića u najlepšu fontanu na svetu traje… Uz pravljenje fotografija i uspomena, ni sladoled nikako ne treba preskočiti… Gradske vlasti Rima zahvalile su se na velikoj podršci kući Fendi, danas članici najvećeg modnog konglomerata Luj Viton, bez čije pomoći taj važan projekat ne bi bio realizovan, i izrazili veliko zadovoljstvo zbog novih inicijativa za saradnju privatne i javne sfere, biznisa i kulture.

I kada na našoj Slaviji vozači u tri trake usput oslušnu i Pavarotija, predstavnici grada i svetski turisti sigurno sa zahvalnošću pomisle na darežljive Beograđane. A case study ‘Fendi za Fontane’ i njihova dobro osmišljena priča koja je objedinila lepotu, istoriju, tradiciju, ljubav i zahvalnost prema svojim rimskim korenima, taj filantropski odnos velike kompanije prema svom nasleđu, mogli bi jednom postati model podrške negovanju umetničkih i arhitektonskih vrednosti i naše šarmantne prestonice.

Share this article

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

No Comments Yet.