Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Michael Kors na korak do apsolutnog luksuza: Dve milijarde za Versace imidž

Vesti o novom modnom deluxe tandemu Kors & Versace odjeknule su odmah po završetku milanske Nedelje mode. Šarene i lepršave kreacije Donatelle Versace, crne cvetne haljine, štrafte, latice, krupne viseće minuše i spuštena ramena, prikazani na večernjoj reviji 21. septembra, bili su sjajna uvertita za Rojtersove biznis vesti o kupovini ove italijanske modne kuće za oko 2 milijarde dolara. Uključujući i dugove.

Michael Kors nije prvi Amerikanac u ovoj italijanskoj kompaniji, budući da iz vlasništva, zajedno sa porodicom Versace, sada izlazi i američki fond Blackstone koji je 2014-te kupio manjinski paket od 20% kapitala. Ali je prvi, koji je zaključio da uz nove investicije ide i fresh identitet. Kompanija koja je u decembru 2013-te sa nezapamćenim uspehom izašla na Njujoršku berzu, prošle godine kupila antologijskog proizvođača stiletto salonki, londonski Jimmy Choo, i sada Versace, rešila je da svoju matičnu kompaniju ribrendira u Capri Holdigns ltd. Jer ipak, poslovanje u segmentu luksuza, u modnom svetu definitivno bolje zvuči na italijanskom.

Da je Blackstone bio prethodnica strateškom partneru Versacea, moglo se pratiti i po postepenom menjanju poslovne politke prethodnih godina, novim ulaganjima u maloprodajnu mrežu, prekidu trenda neprofitabilnog poslovanja i porastu prodaje. Sa prošlogodišnjih 680 miliona evra prihoda, novi vlasnik najavio je ulaganja u otvaranje čak 100 novih butika širom sveta kao i dostizanje prodaje od 2 milijarde dolara, budući da je po njemu potencijal rasta izuzetan, a sam brend “terribly under developed”.

Iako blještava estetika glavnog stiliste Donatelle Versace, po sadašnjim najavama, i dalje ostaje glavni lajtmotiv Versace brenda, novo Capri ime holdinga ujedno dodaje plus i celom korporativnom imidžu matične kompanije.

Ulaskom u Versace, Kors je obezbedio ulaznicu za odabrano društvo high-end luksuznog modnog biznisa, budući da sam posluje u segment pristupačnog luksuza, tzv. affordable luxury. Novi trio brendova – portfolio Kors, Choo i Versace, i širenje njihovog globalnog prisustva, biće u fokusu biznis plana za naredne godine.

I dok je ovih dana italijanska javnost na društvenim mrežama puna setnih komentara o “nestanku” autentičnih italijanskih brendova, a vicepremijer Mateo Salvini u svom stilu patriotski negoduje zbog odlaska vrhunskih italijanskih kompanija u ruke stranaca, novi Capri holding priprema se za pozicioniranje među evropskim rivalima – luksuznim grupama LVMH i Kering.

I mada iz milanskog Versace ofisa demantuju da prva ikada, revija pre-fall kolekcije ovog brenda koja će biti prikazana početkom decembra u Njujorku, ima veze sa preuzimanjem od strane Korsa, sinergija je pokazala prve prednosti biznisa pod američkim kišobranom. I zato, nadamo se novom modnom performansu 2. decembra, simbolično baš na dan kada je rođen osnivač brenda Gianni Versace. Lokacija njujorškog hepeninga still confidential.

Share this article

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

No Comments Yet.