Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Ima li lepšeg jesenjeg događaja od Bemusa na Kolarcu?

Betovenova Oda Radosti, poslednji stav njegove najpoznatije Devete simfonije u d-mollu, odzvanjala je prepunom dvoranom Kolarca prošle subote, 20. oktobra, na Dan oslobođenja Beograda. Tako je jubilarni 50. Bemus zatvoren dugim ovacijama publike nakon izvođenja čuvene Devete i poeme Beograd Dragutina Gostuškog.

Beogradska filharmonija, pod upravom šefa-dirigenta Gabrijela Felca, nastupila je na ovogodišnjim Beogradskim muzičkim svečanostima posle čak 10 godina, a repertoar sa zatvaranja na Kolarcu izveden je zapravo kao omaž prvom Bemusu, koji je otvoren i zatvoren upravo ovim kompozicijama davne 1969. godine u Beogradu.

Nakon simfonijske poeme Beograd i prva tri instrumentalna stava Devete Betovenove, filharmoniji su se na sceni pridružili kamerni Hor Slovenačke filharmonije, kao i solisti evropskih operskih kuća Sofi Klusman – sopran, Šarlote Kvat – mecosopran, Tomas Paul – tenor i Markus Ajhe – bariton.

Raskošna završnica zlatnog Bemusa i tradicionalna gužva ispred Kolarca, za ljubitelje muzike izvesno su zaštitni znak i jedni od najlepših simbola jesenje kulturne sezone u Beogradu.

Share this article

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

No Comments Yet.