Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Dan Republike Italije: Spektakularni ‘tricolore’ oblaci

Prošli petak na Piazza Venezia u Rimu bio je rezervisan za slavlje! Uz tradicionalni specijalni vojni aeronautički akrobatski tim ‘Fecce Tricolori’, koji je prikazao veličanstveni šou na nebu u bojama Italije, tog 2. juna Italijani su obeležili 72 godine od osnivanja republike, ali i odahnuli posle konačnog formiranje nove koalicione Vlade. Pod sloganom „Ujedinjeni za zemlju“, najviši državni predstavnici, na čelu sa predsednikom Italije Serđom Matarelom poslali su poruku da je politička neizvesnost prošla. Ili, bar dok traje parada…

U skladu sa tradicijom, i na ovu 65-tu Vladu čekalo se mesecima. Ali kada je novoimenovani premijer, profesor prava Đuzepe Konte, pobrao aplauz prisutnih kod spomenika Vitoriju Emanueleu, nakon što je sa predsednikom Kamere (Donjeg doma Parlamenta) Robertom Fikom prethodno proćaskao u kafeu na trgu Venezia i pojavio se prvi put zvanično u javnosti, novoj populističkoj vladi moglo je da se nazdravi.

Da li će, međutim, osim Italijana, odahnuti i Evropska Unija, nije lako naslutiti…

Jer, samo nekoliko dana pre državne parade, politička post-izborna konfuzija ulazila je u svoje finale, a italijanski predsednik stavio je veto na novi kabinet, budući da je koalicija Pokreta pet zvezdica i Lige predložila kao ministra privrede ekonomistu i profesora Paola Savonu, deklarisanog evroskeptika. I kada je već zapretilo novo raspisivanje izbora, članovi koalicije izašli su u poslednji čas sa novim predlogom, te je zajedno sa ostalim članovima i novi ministar privrede Đovani Trija položio zakletvu.

Ipak, da će se zaplet nastaviti, najavile su aktuelne izjave predstavnika koalicije o izdašnijoj socijalnoj, relaksiranoj poreskoj, te rigoroznijoj politici prema migrantima. Na šta strogi evropski parlamentarci ne gledaju baš blagonaklono.

Ofanziva sada već zvanične italijanske politike krenula je ambiciozno, i na samom početku mandata privukla pažnju pojedinim izjavama o poželjnom izlasku Nemačke iz euro zone, kako bi se ona napokon oporavila od stalnih finansijskih konflikata. Da li će kancelarka Merkel reagovati na prirodno temperamentne Italijane, ili će predsednik Matarela ponovo uložiti veto na ideje svojih kolega, biće interesantno pratiti.

U međuvremenu, i pored kontinuiranih razočaravajućih makroekonomskih podataka, javnog duga Italije od 2.3 triliona evra, ili oko 130% GDP-a, milanska berza na Piazza Affari ipak je proslavila formiranje nove Vlade rastom referentnog milanskog Ftse Mib indeksa od blizu 3%. Dok se populisti tek zagrevaju za nastup…

Share this article

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

No Comments Yet.