Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Oktobarski salon 2018: Čuli ste za fatalnu strip junakinju Silver Sejbl?

Silver Sable Saga, slika formata 2×5 metara, jednog od najpoznatijih savremenih islandskih umetnika Eroa (Erró), dočekala nas je u subotu uveče na svečanom otvaranju Oktobarskog salona u Muzeju grada Beograda, a koji smo posetili na poziv dragih umetnika iz dorćolskog art studija Mali Monmartr.

Fatalna i hrabra strip junakinja Silver Sejbl, osmišljena u američkoj izdavačkoj kući Marvel Comics 1985. godine, postala je motiv Eroovog kolaža iz 1999-te u Pop art stilu, afirmišući ujedno autorove simpatije prema nezavisnim i hrabrim ženama, odvažnim i angažovanim u pravim svetskim misijama.

Povremeni saveznik Spajdermena, Kapetana Amerike, i ostalih heroja, ova fiktivna moćna ratnica bele kose i pravog imena Silver Sablinova glavni je CEO međunarodne agencije Silver Sable International za lov na ratne zločince, naciste i kriminalce. Poreklom iz izmišljene istočno-evropske zemlje Simkarije, vođa je Wild Pack-a, opasnog tima plaćenika iz američkih stripova, vešto koristi hladno i vatreno oružje, a pravi je majstor u borbi prsa u prsa. Uz sve to, poliglota! Dakle, svestrana. 😉

Prikazana uglavnom kao opasna amazonka bez emocija, ipak je tokom godina publikovanja stripova, uspela da se uda i razvede od međunarodnog plaćenog ubice, tzv. Foreignera, koji je, pa, uplovio u romantičnu avanturu sa još jednom strip-plavušom, kradljivicom Black Cat, a planovi da se borbene dogodovštine dve junakinje Silver & Black pretoče u film u produkciji Columbia Pictures i Marvela, još uvek čekaju realizaciju.

Ipak, zapleta nije manjkalo, a ni inspiracije za avangardnog islandskog umetnika, koji je kroz svoje prepoznatljive kolaže velikih formata vizuelno kombinovao stvarnost i maštu, ujedno postajući i hroničar svetskih prilika i društva našeg vremena.

Erró je jedan od 72 umetnika iz 27 zemalja sveta koji prezentuju svoje radove na 57. Oktobarskom salonu, najvećoj izložbi moderne likovne umetnosti u Srbiji organizovane na temu “Čudo kakofonije” uz ovogodišnje direktore i kustose, umetničko-bračni duo Gunar i Danijel Kvaran.

A ko je svojom originalnošću takođe privukao pažnju malih i velikih ljubitelja slikarstva, pogledajte u Muzeju grada Beograda na adresi Resavska 40b, u ostala 4 galerijska prostora (KCB, SANU, Umetnički prostor U10, Remont galerija), ili na stranicama Via Carrera uskoro.

Share this article

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

No Comments Yet.