Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Hermes u berzanskoj korpi najtraženijih CAC 40: Luksuzne tašne jače od cementa

Svetske dame koje su i dalje na dugim listama čekanja za krokodilske Birkinke, mogle bi da odahnu i preusmere svoje par-desetina-hiljada-dolara vredne investicije na kupovinu, na primer, Hermes paketa akcija! Jer od danas, akcije luksuznog brenda Hermes uvrštene su u vodeći referentni CAC 40 berzanski indeks koji čine najtraženije i najlikvidnije hartije na Pariskoj berzi, one kojima se najviše trguje.

Iz korpe najatraktivnijih istovremeno izlazi francusko-švajcarski proizvođač cementa Lafarge Holcim, koji ujedno i seli svoje sedište u Švajcarsku. Ulaskom Hermesa, luksuzni sektor postaje najdominantniji u indeksu CAC 40, budući da tržišna kapitalizacija 3 vodeće luksuzne modne grupe (LVMH, Kering i Hermes) čini 18%, dok je na drugom mestu ostao bankarski sektor (SocGen, AXA, BNP Paribas, Credit Agricole) čiji market cap učestvuje sa 12% u kapitalizaciji svih kompanija iz indeksa.

Nakon najave berzanskih novosti, akcija Hermesa je prošlog petka završila trgovanje na 563 evra, što je dalo tržišnu vrednost kompanije od preko 60 milijardi evra.

Još uvek pod kontrolom porodice, modna grupa koju poslednjih godina vodi monsieur Axel Dumas iz šeste generacije naslednika osnivača i bivši bankar BNP Paribas, tako će se pridružiti berzanskom modnom klanu najuspešnijih, francuskim luksuznim konglomeratima LVMH i Kering, dajući ukupni market cap francuske visoke mode na Euronext Paris od čak 270 milijardi evra. Nešto poput 6 GDP-a Srbije, otprilike.

Osnovana pre skoro 200 godina (1837), modna kuća Hermes odavno čuvena po svojim kultnim Kelly i Birkin modelima tašni, izašla je na Parisku berzu još 1993. godine, a u društvu 40 vodećih tzv. ’blue chip’ kompanija naćiće se zahvaljujući svojoj atraktivnosti i likvidnosti – velikom obimu trgovanja njenim akcijama, kao i procentu ’floatinga’ tj. broju akcija slobodnih za trgovanje. Iza svega stoji velika potražnja za akcijama, jak biznis model i sjajne performanse, kao i snažan potencijal daljeg rasta. Berzanski pokazatelji, prinos na akcije od blizu 30% od početka 2018, kao i gotovo duplirana tržišna vrednost ove luksuzne modne grupe u poslednje dve godine, učinili su Hermes najprirodnijim kandidatom za mesto u indeksnoj korpi najtraženijih.

Rezultati za 1Q 2018, objavljeni početkom maja, prezentovali su rast prihoda od prodaje od 11% u odnosu na isti period prošle godine, što je bilo više i od rasta u prethodnom kvartalu, a više i od prognoze analitičara, što investitori posebno vole.

Najava uključivanja kompanije u ‘benchmark’ indeks 40 najbolje rangiranih desila se istovremeno sa objavom rezultata studije o globalnom tržištu luksuzne robe, koju periodično objavljuje vodeća konsultantska kuća Bain & Co u saradnji sa italijanskom fondacijom Altagamma. Prema rezultatima, sektor luksuzne robe u 2018. godini očekuje dalji trend globalnog rasta tržišta od 6%-8% i dostizanje 280 milijardi evra, pri čemu su glavni ’drajveri’ prodaje kao i prethodnih godina opet Kinezi sa svojim rastućim apetitom za sve što je luksuzni šoping, uz sve prisutnije ‘Milenijalce’.

Tako, kupujete li u buticima ili na berzi, može biti da imate zagarantovano profitabilne modne investicione strategije.

Share this article

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

No Comments Yet.