Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Beč u taktu 3/4: Otmeno u januar, pa i na klizaljkama

Bečka kafa, ili Sacher torta? Krug fijakerom, ili klizaljke preko ramena? Mondenska Kohlmarkt, ili turistička Kärntner Straße? Monet u Albertini, ili Bruegel u Muzeju istorije umetnosti? I taj jedinstveni pogled na Stephansplatz, ili na Operu?
Koji god januarski izbor da napravite u bečkom prvom Bezirku, bez greške je.

***

Skriveni luksuz na Stephansplatz 12

Jutarnji pogled na Stephansdom, velelepnu gotsku katedralu Sv.Stefana, simbol Beča, za prave hedoniste odavno je najlepši sa 6.sprata moderne zgrade Haas House, u čijoj se zaobljenoj fasadi od stakla i čelika ogledaju tornjevi i karakteristični krov Stephansdoma, pokriven hiljadama crepova cik-cak šare. U lounge ambijentu ekskluzivnog dizajna, iz udobnih fotelja magičnog Onyx Bara, očaravajući pogled na ceo trg i bečku atmosferu lako će vas, osim melanž kafe, zadržati i na nekom večernjem koktelu.

Kohlmarkt, srce ‘Zlatne U’ zone

A onda, preko Grabena, pravo u luksuzni raj, prestižnu shopping ulicu Kohlmarkt, u kojoj najveće modne kuće imaju svoje butike. Maštoviti izlozi Gučija, Feragama i Diora, daće vam naznake nijansi i trendova za predstojeću sezonu, a pred postavkom izloga Dolče & Gabane moguće je da ćete biti u dilemi jeste li pred ručno rađenim modnim bravurama ili pred prazničnom, tradicionalno raskošnom, sicilijanskom trpezom. Jer, voća je u izlogu bar koliko i modnih detalja. 😊

I dok ste na toj čudesnoj trasi KärntnerGrabenKohlmarkt ka Hofburgu, kompleksu carskih rezidencija i palata, zaustavite jedan fijaker i provozajte se gospodski po bečkoj kaldrmi kao što je to, vek i po ranije, činila austrijska carica Sisi, miljenica Bečlija.

Vienna Ice World, valcer na ledu

Iako su fijakeri ispred imperijalnog zdanja barokne Hofburg palate spremni i na -5 stepeni, snežni januarski dani u Beču najlepše se provode na klizaljkama. Rathausplatz, park ispred raskošne gradske većnice, sredinom novembra pretvara se u ogromno klizalište, a prostor tog malog ledenog sveta, podjednako je lep danju kao i tokom večeri, kada ga obasjaju dekorativna svetla Rathausa i novogodišnje lampice koje krase celo klizalište. Uz mirise vrućeg punča i kuvanog vina iz zimskih kućica, u ritmu muzike uhvatite zalet na blagoj nizbrdici ka Burgteatru, i na toj deonici pripazite na držanje i stil na ledu, jer na ćošku Universitätsring i Rathhausplatza, eto začas grupe kineskih turista koji, sa druge strane ograde, oduševljeno prave fotografije klizača. 😊

Nazad ka Hofburgu, u istoimenom Café Hofburg probajte carske mrvice, u originalu Kaiserschmarrn, još jedan specijalitet Bečlija, poslasticu nalik iscepkanim palačinkama, sa suvim grožem i prah šećerom, a uz obavezni prilog sosa od vanile i džema od šljiva. A posle njih, eh, da je sreće da je malo toplije, pa da napravite još jedan krug na ledu…

‘A Floating World’ by Monet

Ali, zato, pravo je vreme za Moneovu izložbu u Albertini. Impozantna postavka omiljenog impresioniste očarala nas je motivima, svetlom i bojama, od atmosfere pulsirajućeg i šarmantnog pariskog Boulevard des Capucines, preko mirnih nedeljnih podneva na obalama Sene, sve do ljiljana i ruža iz slikareve bašte u Živerniju i pejzaža sa juga Francuske. Živopisni predeli iz kojih je Mone crpeo nepresušnu inspiraciju vraćali su nas nanovo pred platna ove impresivne izložbe, za koju su se redovi zainteresovani posetilaca protezali od ulaza u muzej, preko dugih stepenica, i još dugo ulicom Augustinerstrasse.  

Haus der Musik – svi aplauzi koje pamti Beč

A sa druge strane Kärntner Straße, u poprečnoj i uskoj Annagasse, naša draga Maša, prava svetska putnica, uputila nas je u Kuću muzike. Srećom, jer u Beču pravog utiska nema bez bar jednog valcera u tročetvrtinskom taktu. Na ovom mestu, pruža vam se jedinstvena šansa da, uz uvodni pozdrav Zubina Mehte sa velikog ekrana, putem moderne tehnologije dirigujete, verovali ili ne, Bečkom filharmonijom. Vaša dirigentska palica vodi orkestar na ekranu kroz elektronske partiture i pokažete li se spretnim da Radetski marš, Can-Can ili Na lepom plavom Dunavu u pravom tempu dovedete do kraja, aplauzi i čestitke za dirigentski debi stižu! Za nekoliko evra, kući za uspomenu možete poneti i diplomu kojom se potvrđuje da ste, posle Mehte i Rikarda Mutija, bili maestro bečkih muzičara.

Zaher torta oriđinale, s pogledom na Operu 

Za kraj jednog savršenog bečkog kruga kroz Innere Stadt, kultni Hotel Sacher, odnosno nedavno renovirani, šarmantni Sacher Eck Café, prava je adresa. Baš tu, na uglu Kärntner i Philharmoniker Straße, preko puta Opere, Sacher torta sa čokoladom, džemom od kajsije i šlagom, pravi se po originalnom tajnom receptu još od 1832. godine.

I, ne zaboravite da spakujete i jedne Mocart kugle za srećan put!

Share this article

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

No Comments Yet.